Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομοθεσία

Μέχρι πρότινος, στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο δεν υπήρχε καμία αναγνώριση του τομέα της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Οι μόνες θεσμοθετημένες δραστηριότητες ήταν οι Συνεταιρισμοί, η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία, οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ), οι επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, το Αστικό Σωματείο (ΜΗ.ΚΥ.Ο) και το Αλληλοβοηθητικό Σωματείο ή Ταμείο.  

Το Σεπτέμβριο του 2011 με την ψήφιση του νόμου 4019, εισήχθη ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία. Οι βασικές ρυθμίσεις του νόμου 4019 είναι οι εξής:

Α) Θεσμοθέτηση του χώρου της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και καταγραφή των φορέων της σε ένα Μητρώο

Β) Θεσμοθέτηση μιας νέας μορφής κοινωνικής επιχείρησης που βασίζεται στον αστικό συνεταιρισμό, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, η οποία μπορεί να ενισχύεται από πόρους που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και λειτουργεί με τις βασικές αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Γ) Αναγνώριση των υφιστάμενων φορέων κοινωνικής οικονομίας υπό το βασικό περιορισμό ότι είναι πάροχοι υπηρεσιών ή αγαθών προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς να επιδιώκουν πρωτίστως το κέρδος (π.χ. συνεταιρισμοί, ΜΚΟ, σωματεία, Ιδρύματα, εθελοντικές οργανώσεις, προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια, κ.α.)

Ο νόμος 4019/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει παρουσιάζεται εδώ:

ΦΕΚ 216/2011 (Ν.4019) - Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

ΦΕΚ 221/2012 - ΥΑ για την τήρηση και λειτουργία του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας

ΦΕΚ 1360/2012 - Τροποποίηση της ΥΑ για την τήρηση και λειτουργία του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας (ΥΑ 2.9621/οικ.4.1200)

ΦΕΚ 17/2013 (Νόμος 4110, άρθρο 10, παρ.2) - Κατάργηση της παρ. 3 του άρθρου 10 του Ν. 4019/2011 (κατάργηση φοροαπαλλαγών για τις ΚΟΙΝΣΕΠ)

Ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα θα το βρείτε στη διεύθυνση http://www.keko.gr/el/Pages/page2.aspx

© Web Progress Σχεδίαση Ιστοσελίδων