Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To Καστρί

Ο συνεταιρισμός «το Καστρί», στη Σύρο, αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους γυναικείους συνεταιρισμούς. Ξεκίνησε το 2000 και σήμερα απασχολεί 28 γυναίκες.

Αναδημοσιεύουμε εδώ ένα πρόσφατο άρθρο από το γαλλικό Τύπο που προβάλλει το έργο του Συνεταιρισμού ως καλή πρακτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα.Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από το Συνεταιρισμό Γονέων Χαλανδρίου. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στο νησί της Σύρου, στην καρδιά των Κυκλάδων, κάποιες γυναίκες δίνουν μια άλλη εικόνα της Ελλάδας με τα έξι χρόνια ύφεσης και την ανεργία να καταγράφεται στην τιμή ρεκόρ του 27,6%. Για να ανταπεξέλθουν σ αυτή την κατάσταση ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα συνεταιρισμό - αντίδοτο στην κρίση. Καθημερινά, είκοσι από αυτές -ως επί το πλείστον χωρίς ειδικές δεξιότητες- μαγειρεύουν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, τα οποία στη συνέχεια τα πουλούν σε ένα εστιατόριο στο κέντρο της πόλης.

Από το 2000, τα έσοδα του συνεταιρισμού επέτρεψαν την αποκατάσταση ενός αρχαίου μοναστηριού της πόλης μέσα στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι κουζίνες. Οι ποσότητες που δεν πωλούνται διανέμονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τα υψηλά ποσοστά απασχόλησης του συνεταιρισμού του επέτρεψαν να διατηρήσει τον κύκλο εργασιών του που πλήγηκε από την κρίση. Όπως υπογραμμίζει η κα Άννα Δαρζέντα, πρόεδρος του Συνεταιρισμού "Το Καστρί" «λόγω της κρίσης, έχουμε πολλά μέλη που ήρθαν να δουλέψουν στο Συνεταιρισμό επειδή οι σύζυγοί τους έχασαν τη δουλειά τους», η οποία προσθέτει ότι «εδώ, οι μισθοί είναι περίπου 20% υψηλότεροι σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα».

Για να αντιμετωπίσει την κρίση, ο συνεταιρισμός εφάρμοσε μια πραγματική εμπορική στρατηγική και εξακολουθεί να προσελκύει κάθε μέρα, πολυάριθμους πελάτες. "Ο Συνεταιρισμός μας έχει προσαρμοστεί στην κατάσταση," διαβεβαιώνει η κα Άννα Δαρζέντα, "για παράδειγμα, έχουμε μειώσει τις τιμές των πιάτων μας, σε κάποια άτομα έχουμε ιδιαίτερη έκπτωση έπειτα από αίτημα των συνδικάτων και έχουμε επίσης θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα πιστωτικής κάρτας και μικρά δώρα για τους πελάτες μας."

Μια στις τέσσερις νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται κάθε χρόνο στην Ε. Ένωση είναι  κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Η CECOP (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών) εκπροσωπεί περίπου 50.000 τέτοιες επιχειρήσεις που απασχολούν 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Σε περιόδους κρίσης, επομένως, η δυναμική της κοινωνικής επιχειρηματικότητας καθίσται εξαιρετικά σημαντική. "Η μεγάλη δύναμη των κοινωνικών επιχειρήσεων εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους," εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Κ. Νασιούλας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. "Το δεύτερο πράγμα", συνεχίζει, "είναι ότι το κεφάλαιο τους δεν αποτελείται κατ 'ανάγκη μόνο από τα χρήματα», "Το τρίτο στοιχείο είναι ότι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι πολύ ευέλικτες σε τοπικό επίπεδο."

Η Κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι επομένως ένας από τους μοχλούς που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Εξάλλου ο τομέας αυτός εμφανίζει μεγάλη ανάπτυξη. "Συνολικά, το μερίδιο του ΑΕΠ των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, "σημειώνει ο Δρ Ιωάννης Κ. Νασιούλας, "ανέρχεται περίπου σε "1,5 δισ ευρώ". Στην πραγματικότητα, "αυξάνεται όσο το εθνικό ΑΕΠ μειώνεται λόγω της κρίσης. "

Όμως, η τελευταία λέξη έρχεται από την Πρόεδρο του συνεταιρισμού "το Καστρί" κα Άννα Δαρζέντα που μας δίνει τα κλειδιά της επιτυχίας του. "Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, δίνουμε έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και δεν το βάζουμε κάτω με την πρώτη δυσκολία!"

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εάν θέλετε να διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο στα γαλλικά και να δείτε το εξαιρετικό βίντεο για "το Καστρί", κάντε κλικ στην εικόνα. 

to kastri


© Web Progress Σχεδίαση Ιστοσελίδων