Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασικές πληροφορίες για τα διοικητικά ζητήματα

1. Ποιος έχει το 1ο Συνεταιριστικό Φροντιστήριο

Ως φυσικό πρόσωπο κανείς. Η αδειοδότησή του έγινε στο όνομα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου». Ο Συνεταιρισμός είναι υπόλογος έναντι του νόμου για το οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό.

2. Τι Είναι ο Συνεταιρισμός αυτός;

Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με περιορισμένη ευθύνη των μελών του που έχει την εμπορική ιδιότητα.

3. Στο φροντιστήριο διδάσκουν μόνο μέλη του Συνεταιρισμού;

Όχι. Θα διδάξουν και μέλη αλλά οι περισσότεροι δεν είναι (δεν είναι καν γονείς).

4. Δεν υπάρχει διευθυντής στο φροντιστήριο. Ποιος παίρνει τις αποφάσεις;

Όχι δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού μεταξύ του συνεταιρισμού γονέων και των εκπαιδευτικών. Ο πρώτος εισηγείται τον τρόπο της οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης, οι δεύτεροι καθορίζουν την εκπαιδευτική πορεία του φροντιστηρίου.

5. Τα τυχόντα κέρδη πώς μοιράζονται;

Τα τυχόντα κέρδη δεν μοιράζονται μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού. Επιστρέφουν στους εργαζομένους σε ποσοστό 35% στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης, υποχρεωτικά το 60% επαναπροωθείται σε νέες δραστηριότητες του συνεταιρισμού (π.χ. στην ίδρυση δεύτερου φροντιστηρίου, δομών φύλαξης μικρών παιδιών κτλ.) και το 5% μένει στο απόθεμα. Σας εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι το παραπάνω είναι υποχρεωτικό για όλες τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις βάσει του ιδρυτικού τους νόμου.

6. Οι μισθοί του προσωπικού του φροντιστηρίου ποιος τους καθορίζει και σε ποιο ύψος είναι;

Τα ωρομίσθια των καθηγητών είναι συμφωνημένο εξ αρχής να κυμαίνονται στο ύψος των συλλογικών συμβάσεων του 2009. Σε περίπτωση μισθωτής σχέσης εργασίας ο μισθός κυμαίνεται στα 700€ καθαρά σε σύμβαση αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης.

7. Ο εργοδότης στο φροντιστήριο ποιος είναι;

Ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου.

8. Το φροντιστήριο είναι αδειδοτημένο;

Προφανώς και έχει άδεια λειτουργίας από την Πέμπτη 28/8/2013.

9. Τι μπορεί να σημαίνει «δεν υπάρχει επιχειρηματικό κέρδος»;

Δεν υπάρχει επιχειρηματίας ιδιοκτήτης που να καρπώνεται τα κέρδη. Όπως προείπαμε, στην περίπτωσή μας τα κέρδη μοιράζονται στους εργαζόμενους κατά 35% , επανεπενδύονται κατά 60% και μόνο το 5% κατακρατείται ως αποθεματικό.

10. Μπορεί να συμμετάσχει στην διοίκηση του και κάποιος γονέας μαθητή ;

Μπορεί να συμμετάσχει ανεπιφύλακτα καταθέτοντας τις απόψεις, τις προτάσεις, αλλά και τους προβληματισμούς του με μόνο σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας της δομής.

11. Σε τι διαφέρει το συνεταιριστικό φροντιστήριο από ένα οποιοδήποτε άλλο;

Είναι αν όχι το φθηνότερο , ένα από τα φθηνότερα φροντιστήρια στην Ελλάδα. Σίγουρα, επίσης, είναι ταυτόχρονα ένα από τα φροντιστήρια με τις υψηλότερες αμοιβές προς τους εκπαιδευτικούς του. Τα συνεταιριστικό φροντιστήριο δρα αλληλέγγυα προς όλους τους συμβαλλόμενους σε αυτό, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα λίγα φροντιστήρια στην Ελλάδα -αν όχι το μοναδικό- στο οποίο ο καθηγητής διδάσκει ελεύθερος από εξαρτήσεις και μπορεί να επενδύσει σε κάτι άλλο από την παπαγαλία στον μαθητή του.

12. Το Συνεταιριστικό φροντιστήριο αποτελεί πολιτική πρωτοβουλία ;

Όχι αποτελεί πρωτοβουλία κοινωνικής οικονομίας από τον Συνεταιρισμό Γονέων και συμβαλλόμενους εκπαιδευτικούς.

13. Γιατί οι τιμές του φροντιστηρίου είναι τόσο χαμηλές:

Οι τιμές του είναι χαμηλές γιατί απώτερος σκοπός της λειτουργίας του δεν είναι το υπερκέρδος , αλλά η επαρκής κάλυψη των πάγιων και τρεχουσών αναγκών του. Δηλαδή της αξιοπρεπούς αμοιβής των εκπαιδευτικών (πράγμα που ενισχύει το έργο τους), την ανταπόκριση στα έξοδα λειτουργίας του, αποβλέπει όμως και στη διευκόλυνση-ανακούφιση των οικογενειών των μαθητών μας, οι οποίες σε εποχές κρίσης και οικονομικής ασφυξίας βλέπουν τα όνειρα και τις προσδοκίες για τα παιδιά τους να κατακρημνίζονται.

© Web Progress Σχεδίαση Ιστοσελίδων