Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς έγινε το συνεταιριστικό φροντιστήριο

Το 1ο Συνεταιρστικό φροντιστήριο αποτελεί δράση στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει μία εκπαιδευτική μονάδα που με ενιαίο κριτήριο θα αντιμετωπίζεται τόσο η οικογένεια που το παιδί της θα βρίσκεται σε αυτό όσο και το ίδιο το παιδί αλλά και ο εκπαιδευτικός που δουλεύει σε αυτό.

 

Βασική παράμετρος στο σχεδιασμό μας ήταν η δημιουργία ενός φτηνού φροντιστηρίου στο οποίο θα υπάρχουν αξιοπρεπείς αμοιβές στα προ – μνημονίου επίπεδα και που θα είναι στελεχωμένο από ανθρώπους που θα μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλή παρεχόμενη εκπαίδευση προς τους μαθητές τους.

Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι τέτοιο φορντιστήριο δεν μπορεί να υπάρξει καθώς είναι πολύ έξω από οποιαδήποτε σχεδόν πρόταση έχει η αγορά σήμερα.

Ένα τέτοιο εγχείρημα εμφανίζει , αυτό που λέμε μεγάλη κοινωνική καινοτομία καθώς δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο μέχρι τώρα στην Ελλάδα , δεν υπάρχει εμπειρία από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια θα είχε να συναντήσει ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αν τώρα προσθέσεις και το γεγονός ότι η νομοθεσία αδειοδότησης των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης άλλαξε τελείως από αυτή την χρονιά καταλαβαίνει κανείς ότι η ευκολία που το λες είναι αντιστρόφως ανάλογη από την δυσκολία να το φτιάξεις.

Η προετοιμασία για το εγχείρημα ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου του 2013 όταν με απόφαση της διοικούσας επιτροπής του Συνεταιρισμού ξεκίνησε η διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού προκειμένου να υπάρξει η διατύπωση στους σκοπούς του συνεταιρισμού που να επιτρέπει την αδειοδότηση φροντιστηρίου.

Το Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας ενέκρινε τελικά την τροποποίηση του καταστατικού στα τέλη Απριλίου και έτσι τελικά μπορούσε να ξεκινήσει η διερεύνηση του πιθανού χώρου που θα μπορούσε να στεγάσει το εγχείρημα μας .

Με την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει με άσχημο τρόπο το υπερτοπικό εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου υπήρχαν αρκετοί χώροι που εμπορικά θα μπορούσαν να στεγάσουν το φροντιστήριο πολλοί λίγοι όμως ήταν ουσιαστικά ικανοί για αυτό. Τελικά βρέθηκε ικανοποιητικός χώρος σε σημείο προσπελάσιμο από όλες τις συνοικίες της πόλης και από τις αρχές Μαϊου ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του ενώ ξεκίναγε ο γολγοθάς αδειοδότησής του.

Στην διαδικασία αδειοδότησης συνατήσαμε ότι είχαμε συναντήσει και στις υπόλοιπες υπηρεσίες που έβλεπαν για πρώτη φορά τον όρο Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση: αδιαφορία, καχυποψία, προσβολή , άρνηση συνεργασίας, καθυστερήσεις, ευτελισμούς που απλά επιβεβαίωναν την εικόνα που είχαμε από πριν, που ήταν η απουσία ενιαίου τρόπου αντιμετώπισης των θεμάτων συνεταιριστικής πρακτικής και κοινωνικής οικονομίας παρά τις πρόνοιες που η νομοθεσία έχει.

Αποκορύφωμα ήταν η άρνηση του νομικού τμήματος της υπηρεσίας αδειοδοτήσεων ΕΟΠΠΕΠνα αναγνωρίσει την Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρησή μας ως νομικό πρόσωπο και η απαίτηση της να προσκομίσουν όλα τα μέλη του συνεταιρισμού   ατομικά στοιχεία ενημερότητας. Επικράτησε η κοινή λογική και η σαφής απαίτηση του νόμου τελικά και έτσι από την Πέμπτη 28/8 το φροντιστήριο μας είναι αδειοδοτημένο και μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα από την έναρξη του σχολικού έτους 2013 – 2014.

Ως συνήθως το βασικότερο πρόβλημα που βλέπουν όλοι δεν ήταν το σημαντικότερο. Το οικονομικό λύθηκε όχι γιατί υπάρχουν λεφτά αλλά γιατί όταν αυτό που εκπέμπεις δεν είναι η αρπαχτή αλλά κάτι άλλο όπως περιγράφηκε τότε χρήματα μπορεί να βρεθούν. Αυτό και έγινε και μαζεύοντας λίγα χρήματα εκ των ενόντων μαζέψαμε ένα minimum ποσό οριακό επαρκές για να ξεκινήσουμε .

Το πιο δύσκολο όμως ήταν να βρεθεί εκείνη η ομάδα εκπαιδευτικών που εκτός από άρτιοι εκπαιδευτικοί ικανοί να φέρουν σε πέρας το εκπαιδευτικό έργο θα έπρεπε να αναλάβουν μαζί με τους γονείς και την διοίκηση του εγχειρήματος, πράγμα όχι εύκολο. Σε κάθε απόπειρα συνεταιρισμού , σε κάθε τομή δηλαδή στην δύναμη της συνήθειας και των ρόλων που αυτή βάζει το δυσκολότερο σημείο είναι η εμπέδωση μίας αντίστροφης λειτουργίας από αυτήν που μέχρι τώρα ο κάθε εργαζόμενος έχει συναντήσει. Αν ο τυπικός επιχειρηματίας ζητάει το επιχειρηματικό κέρδος στις δράσεις του τότε με βάση την αντιθετοαντιστροφή αν δεν έχει επιχειρηματικό κέρδος η δράση δεν μπορεί να υπάρχει επιχειρηματίας και ένα σύνολο πρακτικών διοίκησης θα πρέπει να αντικατασταθεί με συλλογικές δράσεις και αποφάσεις. Και αυτό – κυρίως – πρέπει να γίνει και στην διοίκηση.

Η μεγάλη ανεργία στον χώρο, η υπέρμετρη εκμετάλλευση από αντίστοιχους επιχειρηματίες του χώρου προς τους εργαζόμενους, τα πολύ χαμηλά ωρομίσθια και η ανυπαρξία συμβάσεων αποτέλεσε το υπόβαθρο στο οποίο διερευνήσαμε την πιθανότητα εξεύρεσης μίας τέτοιας ομάδας και αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο. Γρήγορα βρεθήκαμε με αρκετούς νέους ανθρώπου που τόσο η επαγγελματική τους κατάρτιση και εμπειρία όσο και η αντίστοιχη εργασιακή τους έδινε την βεβαιότητα της συγκέντρωσης των απαραιτήτων δυνάμεων και ανθρώπινων πόρων για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου μας. Με αυτούς τους ανθρώπους θα λειτουργήσουμε το φροντιστήριο - όπως με τέτοιους ανθρώπους δουλεύουν πάνω από 50.000 συνεταιρισμοί σε όλη την Ευρώπη και πάνω από 1 εκ εργαζόμενοι: μαζί και αλληλέγγυα.

© Web Progress Σχεδίαση Ιστοσελίδων